Beatmuziek was de belangrijkste stijl van de popmuziek in de jaren '60 van vorige eeuw. Deze stijl is eigenlijk ontstaan door Rock-'n'-Roll.Bekende bands die scoorden in de beginperiode van de beatmuziek zijn:

The Rolling Stones

The Beatles

The Who

The Kinks

The Hollies

De Beatles schreven wel bijna al hun liedjes zelf. Hun liedjes waren geen verhaaltjes, maar berichtjes direct aan een meisje gericht. Zo zorgden ze dat veel meisjes fans en verliefd werden op de bandleden! Dat kun je zien aan de titels van hun eerste liedjes:

Love me do (hou van me!)

Please please me (alsjeblieft, maak het me naar de zin)

From me to you (van mij, voor jou)

I wanna hold your hand (ik wil je hand vasthouden)

De British Invasion (De Britse Invasie, dus van Groot Brittanië): de eerste keer dat Engelse bands in Amerika populairder waren dan Amerikaanse popmuziek. De meeste mensen vinden The Rolling Stones de grootste concurrent van The Beatles. Vraag maar aan je oma! Van wie was zij vroeger fan? De Beatles of The Rolling Stones? Allebei tegelijk kon namelijk niet, tenminste volgens de media.

Hadden ze in werkelijkheid ook een hekel aan elkaar? Nee, The Beatles schreven zelfs de tweede single van The Stones speciaal voor hen, maar namen het ook zelf op. Dit lied heet I wanne be your man.

In 1967 zongen beide bands op elkaars singles, We love you en All you need is love. Dit waren liedjes die niet meer alleen over jongens en meisjes gingen, maar over dat iedereen lief moet zijn voor elkaar, elkaar bloemen geven etc. Dit is in de tijd van de Flowerpower.

Bijna alle artiesten waren zelf fan van The Beatles, dus veel mensen volgden hun voorbeeld en ging steeds ingewikkelder muziek maken. Dat kon ook omdat de geluidsstudio's beter en uitgebreider werden. En omdat elke band beter wilde zijn dan de rest. De muziek ontwikkelde zich snel.

Een groot verschil tussen The Beatles en The Rolling Stones was dat de Stones stunts uithaalden om in het nieuws te komen. Ze deden moeite om een rauw imago te hebben. The Beatles waren een stuk 'netter', dat kun je ook aan hun kleding zien. Zij waren in feite een eerste boy-band en dat was een echt concept waar geld mee te verdienen was.

 

       
   


Terug naar de zolder